Vlieg jij met jouw technische kennis de wereld over?
Zo kan je met jouw vakmanschap en kennis van machines bedrijven over de hele wereld helpen. Daarmee zorg je er bijvoorbeeld voor dat de productie van auto’s niet stil komt te liggen. Als mechatronicus bouw, onderhoud en repareer je (delen van) machines. Denk daarbij bijvoorbeeld aan liften, tanks, bouwkranen, printers en sorteermachines. Machines zijn overal nodig, in elk bedrijf. Dat maakt het beroep van een mechatronicus zo veelzijdig.
Houd jij van afwisseling in je werk en sta jij er ook voor open om verschillende klussen uit te voeren? Ben je actief, creatief en flexibel? Vind je het leuk om te programmeren én te sleutelen? Ben jij oplossingsgericht? Dan is een baan als mechatronicus iets voor jou.
In het kort de opleiding eerste monteur mechatronica
Als eerste monteur mechatronica bouw je (delen van) machines. Omdat je vaak complexe machines maakt, dien je nauwkeurig te werken. Daarnaast voer je overleg over de werkzaamheden, plant en organiseert deze begeleid je de voortgang van het werk. Ook bedenk je oplossingen voor problemen en los je dit vervolgens zelf op. Tot slot leer je zelfstandig te werken, leer je initiatief nemen en leer je hoe je je eigen werk te controleert, door dit te meten en te testen.
Een week voordat je aan de opleiding start, kom je 1 dag naar het MAKE Center toe voor de eerste kennismaking met je studiegenoten en de opleiding. Tijdens deze dag ontvang je ook de resterende materialen zoals je kleding en schoenen die je nodig hebt tijdens je opleiding.
De opleiding start met twee introductieweken. Zo leer je je klasgenoten kennen en leer je alles over de opleiding. De eerste twee jaar, ben je 2 dagen per week op het MAKE Center. Tijdens deze dagen volg je zowel theorielessen (50%) als praktijkscholing (50%). De overige dagen werk je bij jouw leerbedrijf. In het laatste jaar ben je 1 middag/avond op het MAKE Center voor theorielessen. Je sluit je studie vervolgens af met een eindopdracht, die plaatsvindt bij je werkgever.
Volg je de opleiding in 2 jaar met één dag per week op het MAKE Center? Dan komen de introductieweken te vervallen.
Als je de opleiding binnen 2 jaar wilt afronden, dien je een niveau 2 diploma te hebben in de vakrichting. Je bent 1 dag per week op het MAKE Center voor theorielessen en sluit je studie vervolgens af met een eindopdracht, die plaatsvindt bij je werkgever.
Dit leer je tijdens de opleiding
De opleiding wordt afgewisseld met theorie en praktijk. In de praktijkhal kan je alle technieken oefenen en kijken wij met je mee hoe jij je kunt verbeteren. Je leert de basistechnieken voor metaalbewerking en technieken om verschillende producten aan elkaar te monteren. Daarnaast kijk je machines na en repareer je machines. Je combineert mechanica, elektrotechniek en technische informatica. Je volgt modules als Hydrauliek, PLC en Pneumatiek, Electrotechniek en leert alles over mechatronica en robotica. Volg je het driejarige traject? Dan haal je ook gelijk een lasdiploma. Tijdens de lessen op het MAKE Center leer je:
- mechatronische producten (machines en apparaten) te maken;
- hoe je montage-, installatie-, reparatie- en onderhoudswerk uitvoert;
- de bouw van een montage ondergrond (het frame voor de machine);
- werken in een productieruimte;
- wat een veilige werkplek is;
- het plannen en organiseren van de uitvoering van jouw werkzaamheden;
- het begeleiden van de voortgang van het werk;
- onderdelen te plaatsen met behulp van verbindingstechnieken;
- hoe je machines en mechatronische producten test;
- hoe je je eigen werk controleert, meet en test.
Tijdens de introductieweken leer je o.a. de basis van het tekening lezen. Zo ben je veilig en goed voorbereid voordat je aan de slag gaat bij jouw leerbedrijf.
Vooropleiding
De opleiding kan je in 2 of 3 jaar afronden. De duur van je opleiding hangt af van je vooropleiding:
- heb jij een vmbo-kader, een GL of een TL afgerond? Dan duurt de opleiding 3 jaar;
- heb jij een mbo 2 diploma in de vakrichting? Dan duurt de opleiding 2 jaar.
Na je opleiding
Na deze opleiding bouw en repareer jij machines. Je bent in staat om complexe machine problemen op te lossen. Je weet te werken in een veilige omgeving, kan je eigen werkzaamheden plannen en organiseren. Maak jij alle reizigers op Schiphol weer blij wanneer de roltrap weer is gerepareerd?
Als je de opleiding Eerste monteur mechatronica hebt afgerond, heb jij een mbo-diploma op zak. Maar je kan nog verder. Na deze opleiding kan je bij het MAKE Center doorstromen naar een ander niveau of je specialiseren. Ook kun je diverse cursussen volgen zodat jij je vakmanschap nog verder kunt uitbreiden. Op deze manier kies je voor een Leven Lang Ontwikkelen.
Heb jij geen zin meer om in de schoolbanken te zitten? Omdat jij je diploma hebt behaald, kan je direct aan de slag bij een bedrijf. Door de opgedane kennis en de praktijkervaring die je hebt opgedaan, is er gegarandeerd werk voor je. Ook al ben je aan het werk, je kunt je bij ons altijd bij- of omscholen via onze cursussen. Overleg eens met je werkgever wat hiervoor de mogelijkheden zijn. Voorbeelden van bedrijven waar jij kunt werken zijn:
- machinefabrieken;
- diverse locatie waar jij als servicemonteur werkt;
Aanmelden
Wil jij je aanmelden voor een opleiding bij het MAKE Center? Dat kan via onderstaande button. Wij zien jouw aanmelding graag tegemoet!
Let op: MAKE Center is een initiatief tussen OBM Midden Nederland en ROC Midden Nederland. De aanmelding verloopt via ROC Midden Nederland, daarom word je tijdens de aanmelding naar hun digitale omgeving doorverwezen.
Meld je aan voor de opleiding 'Eerste monteur mechatronica'