Congres MKB-deal toekomstige maakindustrie

< Terug naar overzicht
23 september 2022

Congres MKB-deal toekomstige maakindustrie

0 Leestijd: 4 minuten
Om jonge mensen te enthousiasmeren voor de technische sector is het belangrijk dat het onderwijs, de overheid én het bedrijfsleven nauw samenwerken. En dat is exáct wat TechnoHUB in Woerden, MAKE Center in Nieuwegein en MakerSpace in Mijdrecht doen! Maar hoe ziet deze samenwerking er eigenlijk uit? Wat zijn de eerste resultaten? En wat kan participatie voor jou betekenen? Hierover ging het tijdens het congres MKB-deal toekomstbestendige maakindustrie op maandag 12 september 2022 in bij TechnoHUB.

 

Onderwijs en bedrijfsleven zoeken elkaar steeds vaker op om de kloof te verkleinen en zo te zorgen voor een betere aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Regionale overheden jagen deze ontwikkeling aan. Zo ontstaan in allerlei sectoren publiek-private samenwerkingen (PPS). Een succesvolle PPS is constructief en duurzaam, waarbij van alle kanten wordt gekeken naar de lange termijn. Kijkend naar de huidige arbeidsmarkt en de ambities met betrekking tot o.a. energietransitie, woningbouw en digitalisering, zien we dat wij als samenleving keihard technische vakmensen nodig hebben. Van loodgieter tot elektricien en metaalbewerker.

Tijdens de netwerkbijeenkomst ‘Toekomstbestendige Maakindustrie’ stonden innovatieve netwerken en duurzame samenwerkingen centraal. Doel is om er gezamenlijk voor te zorgen dat onderwijs en technisch talent in de regio (nog) beter wordt verbonden aan bedrijfsleven en arbeidsmarkt. Met de nieuw opgedane kennis en gemaakte contacten kan de regionale samenwerking tussen onderwijsinstellingen, bedrijven en overheden worden versneld en versterkt.

Na een voorstelronde van de initiatiefnemers van deze dag door dagvoorzitter en beleidsadviseur van de Provincie Utrecht, Leonie Oosterwaal, startte het programma met Pieter Moerman, projectleider van Katapult over het Groeifonds en de rol van PPS in de techniek. Onderwijs en bedrijfsleven. Samenwerking is van cruciaal belang in deze tijd. zo onderbouwde hij zijn betoog met enkele kengetallen. Zonder praktisch geschoold personeel kunnen we onmogelijk onze doelen realiseren en worden we ingehaald. We zullen dus efficiënter moeten werken, flexibeler moeten worden en moeten versnellen om bij te blijven.

Enkele ondernemers deelden hun ervaringen met PPS. Allen met de gedachte dat onderwijs en bedrijfsleven elkaar hard nodig hebben en meer op moeten zoeken, tijd en geld moeten investeren in het klaarstomen van de technici van de toekomst.

Noa, een leerling van het Veenlanden College, vertelde enthousiast over haar deelname aan een robotwedstrijd, haar ambities om door te leren in de techniek aan de TU Delft en de impact van MakerSpace als plek voor innovatief Techniekonderwijs. Thijn, BBL-student bij MAKE Center, vertelde over het autocrossproject dat hier is opgestart. Samenwerken, inkopen doen, plannen en organiseren staan in dit project centraal. En eind oktober deelname aan een autocross evenement.

Na het plenaire deel van het programma was er een aantal workshops te volgen over o.a. projectonderwijs, traject tot hybride opleider, de rol van TechCollege in de samenwerking met bedrijven, een verdieping van de mogelijkheden van het Groeifonds.”What’s in it for me” stond centraal deze middag. Uiteindelijk moet deze samenwerking in welke vorm ook, óók iets opleveren voor iedereen. In geld (besparing), tijd en energie.

De noodzaak is duidelijk. En nu de schouders eronder! Een geslaagde netwerkmiddag waarin de nodige contacten zijn gelegd voor samenwerking in de nabije toekomst.

Geen reacties
Er zijn nog geen reacties, wil jij de eerste plaatsen?
Reageer

Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Bericht

Hoe kunnen we je helpen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

MIS NIETS!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief